Om oss

Bakom Stall Nyx står Kristoffer Persson, Stefan Johansson och Mikael Blomgren. I liten skala satsar vi på högklassiga uppfödningar!

Presentation Mikael Blomgren:
Mitt travintresse väcktes i mitten på 80-talet och förutom spelet så fascinerades jag av själva känslan av besöket på travbanorna. Min första wow-upplevelse inom travet var när jag såg Meadow Road vinna Elitloppet inför ett fullsatt Solvalla. På 90-talet gjorde jag debut som hästägare och även detta gav ytterligare en dimension till travsporten, då det är otroligt spännande och roligt att se sin häst tävla och träna. För några år sedan fördjupades också intresset för stammar och avel. Jag är långt ifrån någon expert men gillar att sitta och försöka ”lösa gåtan”, se samband och hitta statistik.

Nu har jag insett att man kan få ”det bästa av två världar”, både den roliga avelsbiten och den spännande tävlingsbiten, genom att själv föda upp travhästar!

Presentation Kristoffer Persson:
Jag minns många Elitlopp framför teven som ung, men först när jag träffade travintresserade studiekamrater på universitetet på 90-talet fick jag upp ögonen för travet på riktigt och blev snabbt fast. Travet är ett härligt intresse att samlas omkring. Kombinationen av problemlösning, spänning, sport och natur är svårslagen, men framförallt ger travet små högtidsstunder i vardagen. Under många år handlade det om att vecka efter vecka gå igenom startlistor på söndagskvällen och se fram emot upplösningen på lördagen, eller att samlas med (de numera utspridda) vännerna i samband med t ex Elitloppet eller Årjängs Stora Sprinterlopp.

Drömmen att en dag äga – eller till och med föda upp – egna hästar har hela tiden funnits där, och drömkorsningar har länge stötts och blötts. Sedan jag för några år sedan blev erbjuden att gå med i en andelshäst, har det ena lett till det andra. Det är fantastiskt att få följa sitt föl från de första staplande stegen i boxen. Att jag dessutom haft turen att komma i kontakt med kunniga och motiverade personer, gör mig ännu mer inspirerad att lära mig och utvecklas som uppfödare.

Presentation Stefan Johansson:
Intresset för trav väcktes tidigt på 80-talet då min morbror var proffstränare. Höjdpunkten varje sommarlov var när vi besökte honom och man fick åka med en tur i skogen och själv hålla i tömmarna. Även om intresset för djuren och sporten tidigt var stort så tog det ganska lång tid innan jag tog steget att bli hästägare. Efter att varit med på några andelshästar så kom jag att efter några år träna ett par hästar tillsammans med en kompis.

Avelssidan har länge intresserat mig och hingstkataloger och avelsstatistik har plöjts under många timmar. Att studera 1-åringar på auktioner har varit en given höjdpunkt varje år. Att försöka förstå vilka hingstar som lämnar vilken typ av individer och vilka korsningar av blod och individer som är mer framgångsrika än andra, har varit en utmaning som jag tagit mig an med stor motivation. Att få chansen att använda allt man lärt sig genom åren, och fortfarande lär sig, för att föda upp hästar som kan hävda sig i en den tuffa konkurrens som råder idag känns lite som ett examensprov och det skall bli fantastiskt roligt att pröva om vingarna bär.